Niets menselijker dan fouten maken. Iedereen maakt zich er schuldig aan. Pas als je fouten maakt, kom je verder. Mits je ervan leert. Het is de imperfectie die ons menselijk maakt en de wereld een stuk aangenamer. Een wereld waarin iedereen bijvoorbeeld een tweede kans verdient. En een derde als dat nodig is. Wij mensen vinden dit een vanzelfsprekend principe. Maar wat als het om zelflerende computers gaat...? Verdienen machines ook een tweede kans?
Als het over robots gaat, reageren we primair vaak nog een beetje terughoudend. Robots gaan steeds meer op ons lijken, nemen werk van ons over en ja, dat voelt wat ongemakkelijk. In het ergste geval zelfs bedreigend. Maar als je goed kijkt naar wat een robot allemaal voor je kan doen, dan kun je als marcom-professional eigenlijk alleen maar je voordeel ermee doen. In feite kunnen robots precies al die dingen die we vandaag de dag onmogelijk zelf kunnen. De opkomst van robots is dus goed nieuws wat mij betreft. Goed nieuws voor jou als marcom-professional, maar vooral voor je klanten.
Er is al veel gezegd en geschreven over de nieuwe privacywetgeving de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) oftewel de Europese General Data Protection Regulation (GDPR). Al twee jaar weten we dat we het voor 25 mei voor elkaar moeten hebben. En toch is er een Facebook-schandaal voor nodig om ons wakker te schudden. Niets is menselijker helaas. Pas als het misgaat, zien we de ernst van een situatie in. En precies daarom ben ik juist heel blij met deze nieuwe privacywetgeving. Deze wet dwingt ons allemaal zorgvuldig stil te staan bij wat we aan het doen zijn.
De tijd dat je als grote adverteerder uitsluitend werkte met een handjevol grote bureaus, ligt al jaren achter ons. En toch keek ik ervan op toen ik in Marketing Week las dat Procter & Gamble (P&G) tot vier jaar terug met maar liefst 6000 bureaus samenwerkte. Het bewijst eens te meer dat specialistische bureaus ruimschoots hun toegevoegde waarde hebben bewezen. En dat adverteerders wereldwijd nichebureaus hebben omarmd. Goed nieuws vind ik persoonlijk.
Branding stelt marcom-professionals op de proef. Het bouwen van merken gaat over vertrouwen, over inhoud en meetbare resultaten. Reclame kan iedereen maken, content ook, maar werk waarmee je mensen bindt en leads omzet in sales, is andere koek. Reclame is ook niet langer synoniem aan marketing. Een advertentie of commercial maakt deel uit van een strategie die complexer en veelomvattender is dan ooit.
Een merk is een optelsom van interacties. Alle indrukken doen ertoe. Dat is al meer dan 14 jaar mijn heilige overtuiging en die is onlangs verder versterkt door een onderzoek van de Universiteit van Twente. In dit vak linken veel mensen marketingcommunicatie aan de prestaties van een merk. Maar het onderzoek laat zien dat in werkelijkheid andere waarden een veel grotere rol spelen.
Omdat we in een netwerkmaatschappij leven, plant innovatie zich sneller voort dan we kunnen verzinnen. En het wordt alleen maar erger. Wie vandaag iets nieuws heeft gelanceerd, moet morgen maar afwachten of dat product (of die dienst) nog in een behoefte voorziet. De snelheid van het netwerk bepaalt de snelheid van vernieuwing. Wie de energie van een netwerk leert gebruiken, zal merken dat informatie pas echt gaat stromen.
Hoe dichter je als marcommer bij een merk komt te staan, des te interessanter het werk wordt. Voor mij is het daarom geen verrassing dat een groeiend aantal bedrijven kiest voor in-house creatieven. Daar zitten voordelen en nadelen aan. Het grootste voordeel is dat een creatieve geest in een bedrijf een andere context ervaart en tot ander werk komt dan wanneer hij extern, bij een reclamebureau werkt, of bij een communicatiebureau. Een nadeel is de kans op afzondering. Doordat je opgaat in het bedrijf, mis je interactie met andersdenkenden.
Samenwerken is veranderd. Mensen en organisaties moeten meer en meer in staat zijn om snel te reageren op veranderingen en nieuwe situaties. Voor elke uitdaging wil je als marcom-manager het best denkbare team kunnen inzetten, zodat je het doel bereikt dat je jezelf hebt gesteld.