Hoe dichter je als marcommer bij een merk komt te staan, des te interessanter het werk wordt.
Voor mij is het daarom geen verrassing dat een groeiend aantal bedrijven kiest voor in-house creatieven. Daar zitten voordelen en nadelen aan. Het grootste voordeel is dat een creatieve geest in een bedrijf een andere context ervaart en tot ander werk komt dan wanneer hij extern, bij een reclamebureau werkt, of bij een communicatiebureau. Een nadeel is de kans op afzondering. Doordat je opgaat in het bedrijf, mis je interactie met andersdenkenden.
Je snapt het beter
Wanneer je dagelijks met de uitdagingen van je bedrijf wordt geconfronteerd, besef je wat er speelt. Stel dat je als copywriter of content marketeer bij een technologiebedrijf aan de slag gaat. Aanvankelijk zal je er weinig van begrijpen, omdat het jouw métier niet is. Maar als je luistert naar de verhalen van de experts die de core business gestalte geven, zul je de gedachten en zienswijze leren doorgronden. Je snapt de uitdagingen beter als je er integraal onderdeel van uitmaakt.
Wanneer je echt betrokken raakt, kun je technologie misschien zelfs inzetten voor je eigen activiteiten. Zo weet ik dat de leider van het contentteam bij Intel samen met een paar nerds een sterrenhemel van drones creëerde die Lady Gaga dit jaar bij haar optreden tijdens de Super Bowl begeleidden. De drones vormden naderhand het logo van de chipmaker, waarna applaus losbarstte.
Je wordt eigenaar
Zo’n innovatief drone-idee zal een contentspecialist niet snel tot uitvoering brengen als hij bij een extern communicatiebureau zit en blogs schrijft uit naam van de CEO. Maar wanneer je deel uitmaakt van een bedrijf, ben je mede-eigenaar, en dat verandert de zaak. Voor marcom-afdelingen is dat plezierig werken. Je kunt snel schakelen met eigen specialisten die de business doorgronden.
De slagkracht wordt mijns inziens verder vergroot als in-house creatieven samenwerken met een flexibele schil van aanpalende professionals op marcom-gebied. Want een bedrijf kan onmogelijk alle disciplines in in-house verenigen.
Pas op voor de tunnel
Zo’n schil van flexibele specialisten verkleint bovendien de dreiging van een tunnelvisie. Een creatief heeft invloeden van buitenaf nodig om te voorkomen dat zijn onbevangenheid en vindingrijkheid verschrompelen. Een frisse blik van buiten is waardevol en misschien zelfs wel noodzakelijk om plannen en activiteiten op termijn aan te scherpen en verder te brengen. Maar ook om vernieuwing te realiseren.
Externe hulp van een netwerkorganisatie die alle ontbrekende disciplines kan leveren en gewend is om mede de regie over projecten te voeren, kan in-house creatieven de schwung geven die nodig is om verrassend en kwalitatief hoogwaardig werk te blijven maken. Een wake-up-call is altijd welkom. Zeker als ze komt van een groep specialisten die tijd en energie hebben gestoken in het merk, er heel dichtbij staan en het DNA van de organisatie hebben overgenomen.
Opstelsom
Want uiteindelijk draait het om het merk waar je voor werkt. Of je deel uitmaakt van het in-house team of de externe schil, je moet de ziel van het merk begrijpen en kunnen uitdragen. Een merk is een optelsom van interacties. Alle indrukken samen bepalen of mensen zich met jouw merk verbinden en identificeren. Hoe dichter je bij het merk staat, des te persoonlijker de beleving wordt en des te groter de impact van je werk zal zijn.