Als marketing manager zou je er keuzestress van krijgen. Welk bureau is opportuun als je morgen een merk of product in de markt wilt zetten? De scheiding tussen reclamebureaus, digitaal georiënteerde bureaus, mediabureaus, communicatiebureaus, databedrijven en consultancies is vervaagd. Sinds nieuwe vormen van marketing het ‘above-and-below-the-line-principe’ tarten, staan ook de klassieke bureaustructuren ter discussie. Kennelijk zijn niet alle tradities bestand tegen de tijdgeest.
Het is beslist a-typisch dat adviesbureaus als Accenture en Deloitte hun klanten tegenwoordig allerhande innovatie- en marketingdiensten offreren. De firma’s hebben hun onafhankelijke statuur verruild voor een one-stop-shop-benadering. Hoewel zo’n transitie verwarring kan zaaien, hoeft het aanbod voor de marketingmanagers van hun klanten niet negatief uit te pakken. Zolang de uitingen het effect sorteren dat ze voor ogen hebben, is er eigenlijk niets aan de hand.
Hetzelfde geldt voor tech georiënteerde bedrijven als IBM en SAP, die hun klanten aansporen om volledig digitaal te worden, te denken en te communiceren. Adobe, Salesforce en Google geven hun klanten zelfs via een keur aan diensten de mogelijkheid om de relatie met doelgroepen te intensiveren en te effectueren. En daar blijft het niet bij.
Enige tijd geleden maakte ik kennis met een stel creatieven van TNT Digital, het innovatiecentrum van pakketvervoerder FedEx (voorheen TNT), waar content, online en social centraal staan. De vervoerder heeft de ambitie om alle marketingactiviteiten zoveel mogelijk in eigen beheer uit te voeren. Er zijn talloze specialisten aanwezig, er is heel veel data voorhanden en in de combinatie ontstaan verrassende concepten.
In het Engels noemen analisten het de ‘competetive edge’. In deze term schuilt het mogelijke succes en de bestaansduur van de nieuwe ontwikkelingen. Hoe scherp kun je varen? Hoe lang gedijen creatieven en strategen in een omgeving die toch vooral corporate gedreven is? Hoe lang mogen ze de stem van de klant van hun klant centraal zetten in hun marketingactiviteiten?
De medewerkers komen overal vandaan en zorgen ervoor dat dit initiatief, strategisch en creatief gezien, een interessant businessmodel is. Of het ook een interessant verdienmodel is, durf ik niet te zeggen. Dat zal de toekomst leren. Maar het initiatief is opnieuw een aanval op de reclamewereld zoals we die decennialang hebben gekend.
Of ‘het reclamebureau’ dood is, geloof ik niet. Onderhand is elk medium, elke gewoonte en elke marketingstrategie dood verklaard. Maar internet bestaat nog, e-mail bestaat nog en reclamebureaus blijven ook bestaan. Ze zijn alleen geen vanzelfsprekendheid meer. Als je aan de slag wilt met het verbeteren van de customer experience, als je digitale innovaties zoekt, als je verandering wilt doorvoeren en klant- en medewerkerstevredenheid wilt aanwakkeren, zijn meer opties mogelijk.
Welke keuze je ook maakt, er is geen goed of fout. Je kunt er lang over twijfelen, maar daarmee verlies je eigenlijk alleen tijd en daarmee mogelijk een kans.
Om keuzestress te beperken helpt het om de stem van de klant als vertrekpunt voor jouw keuze te nemen en daar de marcom-organisatie omheen te bouwen. Analyseer wat je nodig hebt. Kijk verder dan de gebaande paden. Wees wendbaar, scherpzinnig en zorg dat je voorbereid bent op de toekomst. Marketingcommunicatie vereist meer en meer om een projectmatige aanpak. Soms zelfs via de scrum-methodiek. Korte acties, bijsturen, leren, succes vieren en de volgende actie oppakken. In zo’n setting loont om voor elke uitdaging de juiste specialismen bij elkaar te zetten, zodat werk ontstaat dat jouw merk of product brengt waar je het hebben wil.